Fietsstraat Huizingalaan en Karel Doormanlaan

De Gemeente wil de fietsroute van Overvecht naar Utrecht Science Park verbeteren. Hierover is een wijkbericht verschenen. Ook was er op donderdag 8 december een informatieavond over dit onderwerp. Jos van Houwelingen en Carla Verrips waren daarbij aanwezig met nog een aantal buurtbewoners. Jos en Carla geven hieronder een beknopt verslag; er volgt ook nog een verslag van de Gemeente.

  • De aanwezigen waren positief over de plannen voor de Huizingalaan.
  • Er zal een telling worden gedaan om het sluipverkeer te inventariseren.
  • De Huizingalaan wordt een voorrangsweg.
  • De drempels blijven bestaan.
  • Aan de noordzijde mag niet geparkeerd worden.
  • Er wordt gezocht naar een betere aansluiting Karel Doormanlaan-Biltstraat, zowel bij de Berekuiltunnel als bij de Willem Barentszstraat.

Carla vroeg aandacht van de Gemeente voor de veiligheid van overstekende voetgangers op de Huizingalaan. De situatie is onoverzichtelijk door de geparkeerde auto’s, als je van de zuidzijde wilt oversteken naar bijvoorbeeld de Zeemanlaan, de De Sitterlaan of de Oortlaan. Dit geldt vooral voor kinderen die niet over de auto's heen kunnen kijken naar naderend verkeer.
Ook het sluipverkeer richting Voorveldse Polder en Satreweg verdient aandacht: Carla pleit voor een verboden rechtsaf te slaan op de Jan van Galenstraat richting Huizingalaan om automoblisten te dwingen via de Kardinaal de Jongweg te rijden.
 
In de Karel Doormanlaan wordt momenteel veel overlast ervaren. Automobilisten kunnen hun insteekhaven achterwaarts bijna niet uit, door de grote stroom van fietsers die (vaak slecht verlicht) aan komt rijden.
Jos heeft de Gemeente een voorstel gedaan om dat probleem te verhelpen, namelijk door de parkeervakken wat dieper te maken richting het grasveld. Als de automobilisten voortaan achteruit inparkeren, kunnen zij bij het wegrijden gemakkelijker de parkeerhaven verlaten, ook als er fietsers aankomen. Als er dan ook gescheiden rijbanen komen (oranje voor de fietsers aan de flatkant en grijs aan de graskant) zullen de fietsers vermoedelijk de oranje fietsstrook aanhouden.