De ligging

De buurt Ezelsdijk 
De Ezelsdijk is een kleine buurt in Utrecht Noordoost. De buurt is een onderdeel van de Huizingabuurt. Het omvat het gebied rondom de Huizingalaan, tussen de Kardinaal de Jongweg en het Brede Water dat de Huizingalaan ten zuiden scheidt van de tuinen van de Admiraal van Gentstraat.
Het winkelcentrum aan de Jan van Galenstraat en de drie huizen bij de bushalte horen ook bij de buurt, hoewel de er gevoelsmatig met hun rug naar toe staan.
Aan het andere einde van en op de Huizingalaan behoren ook de modernere gebouwen over het spoor Utrecht-Hilversum tot en met het architectenbureau op de hoek bij de Ezelsdijk.

Bebouwing
De gereformeerde basisschool is het eerste en oudste gebouw van de buurt, gevolgd door de groepsgewijze bebouwing met doorzonwoningen, door kleine organisaties zoals de politievereniging. De ruime ruimtelijke indeling was een reactie op de nijpende woningschaarste van na de oorlog en weerspiegelt het keurige optimisme van de jaren zestig.
De flatgebouwen aan de noordzijde van de buurt langs de steeds drukker wordende Kardinaal de Jongweg worden bijna allemaal (?) geëxploiteerd door De Elf Provinciën B.V., evenals het winkelcentrum, naar verluidt ten behoeve van een in Frankrijk rentenierend persoon.