Sint Maarten, Feest van het delen

Op vrijdag 11 november wordt in onze wijk Sint Maarten gevierd.

 Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar en werd zo het symbool voor barmhartigheid en solidariteit. In 2016 is het 1700 jaar geleden dat Sint Maarten werd geboren in Hongarije. Dit wordt gevierd in vele Sint Maartenssteden in Europa. En in Utrecht duurt het feest zelfs ruim een week!
Het complete programma is te lezen op www.sintmaartenutrecht.nl.

We starten op zaterdag 5 november om 18.00 uur met la Caravane de Saint Martin. Deze optocht met het verlichte paard trekt door de historische binnenstad en zit boordevol muziek, performance en prachtige lichtbeelden. Beginpunt is het Domplein en onderweg wordt als startsein van Winter Utrecht de feestverlichting in de binnenstad ontstoken. Eindpunt van de tocht is Museum Catharijneconvent waar na afloop het feest nog even verder gaat.

Op zondag 6 november is er op meer dan 30 locaties een programma rond Sint Maarten, o.a. in Paushuize, de Getrudiskathedraal en het Centraal Museum. Ook voor kinderen is er veel te doen. Zo kun je proefjes doen met snoep in het Universiteitsmuseum en hangt er in de bibliotheek een gigantische Sint Maarten strip-kleurplaat van 8 meter lang. Op de Stadhuisbrug en omgeving vindt voor de vijfde keer de Sint Maartensmarkt plaats met verrassende producten, muziek en theater. Aan de tafel van Rollende Resto kun je in dialoog gaan over actuele thema’s. De Tussenvoorziening organiseert in het Stadhuis een Vrijwilligers Vrijmarkt: een informatieve, maar vooral ook grappige middag ism het Comedyhuis Utrecht waar je jouw onvermoede talenten kunt ontdekken.

In de tussenliggende week van 8 t/m 12 november is er iedere dag een lunchlezing over Sint Maarten in Museum Catharijneconvent door wetenschappers van de Universiteit Utrecht Centre for Medieval Studies. De tentoonstelling van Kunstliefde in de Domkerk ‘SHARE Art in Free-Dom’ is nog tot en met 20 november te zien.

Op vrijdag 11 november is er naast de gebruikelijke viering in de wijken ook een bijzonder getijdenconcert in de Catharinakathedaal met drie gregoriaanse koren die Sint Maartensmuziek zingen uit verschillende Europese bronnen. Aanvang 17.00 uur, toegang gratis.

De Sint Maartensweek wordt afgesloten met de speciaal gecomponeerde Opera ‘Martine en Martinus’ op 11, 12 en 13 november in de Domkerk. Een toegankelijke opera voor liefhebbers van álle soorten muziek, uitgevoerd door DOX, kinderkoor, solisten, vocale en instrumentale ensembles van de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas. Regie Aram Adriaanse, vormgeving Guus van Geffen en HKU. De toegang is gratis met collecte na afloop.