Sint Maarten 2014

Sint Maarten: feest van het delen

 Van 7 t/m 11 november viert Utrecht het feest van haar schutspatroon: Sint Maarten. Op zaterdagavond trekt de Parade door de binnenstad langs een geheel vernieuwde route. Op zondag is het programma uitgebreider dan ooit met theater, muziek, rondleidingen, kinderprogramma’s en vele sociale en kerkelijke activiteiten. De Stadhuisbrug, Vismarkt en Ganzenmarkt vormen het sfeervolle decor voor de Sint Maartensmarkt.

Sint Maarten wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Op zaterdagavond trekt de Sint Maarten Parade door de binnenstad. Vanaf 18.00 uur kan iedereen vanaf het Domplein meelopen met deze bonte muzikale stoet vol lampions, beelden en het feëriek verlichte paard met Sint Maarten.
Op zondag 9 november zijn er op 15 locaties in de binnenstad allerlei activiteiten. Zo houdt Vincent Bijlo een ‘sermoen’ (preek) in de Geertekerk onder het motto ‘delen is meer dan leuken met het duimpje’. In Museum Catharijneconvent is de tentoonstelling ‘Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen’ te zien. De programmering op 8 en 9 november sluit hierbij aan met speciale familierondleidingen over Sint Maarten. In Grand Hotel Karel V brengen studenten van het Creative College een aanstekelijk familieprogramma en zorgt de chefkok voor een bijzonder menu met ganzenvlees. Op de Stadhuisbrug en omgeving vindt de Sint Maartensmarkt plaats, met middeleeuws daten, een goochelaar, vele verrassende producten en muzikale acts. Voor kinderen is er van alles te doen, o.a. in de Domkerk, de Bibliotheek en het Centraal Museum. Op de ‘echte’ dag van Sint Maarten, 11 november, wordt in bijzijn van de burgemeester en schoolkinderen de Sint Maartensvlag gehesen bij het stadhuis. En ’s avonds zullen in vele Utrechtse wijken de kinderen weer zingend en bedelend langs de deuren gaan.

Kijk voor het gehele programma op sintmaarten2014.nl (vanaf 10 oktober online) en voor de route van de Parade op sintmaartenparade.nl. Het Sint Maartensweekend vormt de start van Winter Utrecht, zie winter-utrecht.nl