Feestelijke happening rond ‘Fietsers in de avondzon’

We voelen ons rijk met de schitterende muurschildering in onze Ezelsdijkbuurt. Door stug vol te houden, goed samen te werken en te geloven in het doel, is dit project helemaal geslaagd.

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van maart 2020 werd de Werkgroep Buurtverfraaiing in het leven geroepen. Al snel ontstond er een Commissie Streetart Ezelsdijk. Annemieke, Benita en Hans verdiepten zich in de mogelijkheid om een muurschildering in de Ezelsdijkbuurt te realiseren. Een fietstocht door de stad Utrecht leert, dat er veel mogelijk is. Om het echt waar te maken komt er veel bij kijken: contacten leggen om een geschikte plek te vinden, inventariseren en kaderen van ontwerpen, vergaderen met buurtgenoten om te stemmen over de ingebrachte voorstellen, samenwerking zoeken met NIMETO (mbo vakschool van creatieve ruimtemakers) en met kunstenaar Robert-Jan Brink, De Verfdokter.

Wonderlijk dat het feitelijke schilderen in drie weken klaar is; uitgevoerd door tien derdejaars studenten van NIMETO, hun vakdocenten en Robert-Jan.

En nu staat hij er, op de muur van het appartementencomplex Huizingalaan 121. Het tafereel past erg goed in de omgeving met zijn spoorlijn en fietspaden.

Meer foto’s vind je in het fotoalbum op deze website.

Op vrijdag 28 juni zijn er zo’n vijftig mensen op het buitenterrein van de school verzameld om de officiële opening van de muurschildering mee te maken. De zon maakt de bijeenkomst extra feestelijk.

Daar vertelt directeur Frans Veul trots over dit prachtige project en de mooie samenwerking tussen studenten, buurtvereniging en kunstenaar. Een heel waardevolle ervaring voor allen die eraan meewerkten.

Evert-Jan de Rooy van de afdeling PR & Communicatie bij het Spoorwegmuseum, neemt de verzamelde gasten mee in een stukje historie over de spoorlijn die naar het Museum leidt.

Studenten geven antwoord op vragen van Hans:  ‘Wat was het leukste en wat was het spannendste van dit project?’ ‘De samenwerking onderling en het uiteindelijk resultaat’, is het antwoord. Ook vraagt Hans wat de schilders van dit project meenemen. ‘In ieder geval een heel tevreden gevoel en trek in meer van dit soort evenementen.’

De docenten Ivanka en Carolien worden verrast met een fleurig boeket, samengesteld door Bloembinderij De Vernieuwing. De bekende Utrechtse dichter Ingmar Heytze rondt de bijeenkomst af met drie gedichten over tijdsbeleving, speciaal in deze buurt, rond deze plek.

Dan steken we gezamenlijk over en het lint dat vóór de schildering hangt wordt losgemaakt. Iedereen brengt een toost uit op elkaar, de kunst, de buurt en de saamhorigheid. Velen blijven napraten aan de statafels bij de school en genieten van de heerlijke hapjes van de Vershoek en de vrolijke muziek. Dat is nog eens een mooi en fijn begin van het weekend!

Werkgroep Informatie, Anneleen Arnolds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *