Bijzondere Sint Maartensviering Utrecht

Van het Sint Maartensberaad Utrecht:

 In Utrecht is Sint Maarten zo’n dertien eeuwen al met kerk en stad verbonden. Het Sint Maartensfeest heeft vele facetten en wordt op vele wijzen gevierd. En in dit speciale jaar 2011 op de magische datum van 11-11-11 op wel heel bijzondere wijze; in een Cultureel Weekend van 11 tot 13 november waarbij op vrijdag 11 november Sint Maarten alle aandacht krijgt, op zaterdag 12 november de intocht van Sint Nicolaas plaatsvindt en op zondag de beide geefheiligen centraal staan. Het hele weekend van 11 tot 13 november in Utrecht staat in het teken van Sint Maartensfestiviteiten. Op de site van Culturele Zondagen www.culturelezondagen.nl vindt u in de folder alle activiteiten van het culturele weekend 11-13 november, voor het activiteitenprogramma 2011 van het Sint Maartensberaad Utrecht verwijs ik graag naar www.stmaartenstadutrecht.nl .

Allereerst wordt Sint Maarten natuurlijk als een kinderfeest gevierd, waarbij kinderen met hun lampionnen zingend langs de deuren gaan wanneer het avond wordt in de hoop voor hun zingen beloond te worden. Op een aantal plaatsen worden ook verhalen verteld en letterlijk de mantel van Sint Maarten gedeeld. In de Utrechtse wijk Oog in Al zamelden de kinderen vorig jaar ook houdbaar voedsel in voor de voedselbank in Lombok. Dit initiatief gaat dit jaar gehonoreerd worden met een Europese solidariteitsprijs “ Le Prix de Partage”, welke de Raad van Europa hiervoor beschikbaar stelt. Deze prijs wordt op vrijdag 11 november a.s. ’s middags in de Domkerk aan hen uitgereikt door de heer Antoine Selosse, de directeur van het Centre Culturel Européen Saint Martin de Tours.

Daarnaast is er die middag de aankomst van de eerste pelgrim op de culturele wandelroute Tours-Utrecht (in omgekeerde richting, zie bijgevoegd persbericht), de prijsuitreiking van de Sint Maartensfotowedstrijd en de officiële  presentatie van het nieuwe stripboek 'Sint Maarten, leven en legende'  (zie bijlage) aan loco-burmeester Rinda den Besten en nog veel meer. 

Aan het eind van diezelfde middag/begin van de avond is er een feestelijke muzikale optocht vanuit de noord-westelijke wijken van Utrecht naar het Domplein waarbij iedereen kan meelopen: kinderen en ouders, muzikanten en andere enthousiastelingen. Er wordt muziek gemaakt door straatorkesten en muzikanten, professionals en amateurs die samen het Utrechts Community Orkest gaan vormen. Maar ook door kinderen die op school workshops gevolgd hebben van de Engelse theatergroep Wellfare State die wereldberoemd is om de bijzondere vormgeving van theatrale optochten. Door de kinderen wordt al volop geoefend en het nieuwe Sint Maartenslied ingestudeerd. Het wordt een hele grote en bijzondere optocht vol licht en muziek www.fortvandeverbeelding.nl !

Sint Maarten staat ook voor samen delen, rechtvaardigheid en vrede in onze stad. En dat gaat niet alleen de kinderen aan maar ook de volwassen burgers van onze stad. Veel instanties en personen werken samen om dit feest en de betekenis daarvan in Utrecht tot een succes te maken. Hopelijk heb ik u hiermee nieuwsgierig gemaakt naar alles wat er staat te gebeuren op de magische datum van 11-11-11.