Renovatie Groene Fort bij basisschool de Wissel

De renovatie van het groene fort is voor een groot deel klaar. Er is veel verbeterd!

De loopbalken

De wadi is aangelegd bij de loopbalken. Dat is een ondiepe greppel waar water naartoe kan stromen bij felle regen. De grond bij de loopbalken is flink opgehoogd met zand gemengd met aarde.  Daaromheen is nu opnieuw gras ingezaaid. Gelukkig regende het zoveel de afgelopen dagen dat we u kunnen laten zien wat het effect van de wadi is! Er is een mooie greppel en er zijn geen waterplassen meer bij de loopbalken. De wadi is erg ondiep, door de beplanting en de struiken die gepoot zijn, zal het behoorlijk dichtgroeien en kunnen kinderen niet in de wadi spelen. In de wadi staan waterminnende planten die aantrekkelijk zijn voor bijen. Takken van wilgen staan te groeien en dat worden op termijn mooie boompjes die we kunnen knotten.

De plantvakken tussen de bomen

Langs het hek met de Huizingalaan, tussen de bomen,  zijn struiken gezet van verschillende soorten. Stevige struiken, die tegen een stootje kunnen, soms ook doornig zijn. Houten palen hebben we bij een perk gezet afgezet met vlechtwerk van wilgentenen. De andere perken staan zonder bescherming. Daar is het risico van vallen groter en we willen geen gevaar creëren voor kinderen die over paaltjes vallen. De grond is bedekt met afgevallen bloemblaadjes van de bomen en de plantenborders vormen kringen van struiken.

 

Het kleuterdeel

Er is een ´vogelbos´ gemaakt. De hoge struiken zijn gesnoeid of weggehaald. Er staan meidoorns, kornoeljes, hazelaars, krentenboompjes en Gelderse rozen. Een  natuurrijk bosje dat zeer in trek zal zijn bij vogels.

Voorlopig is het groene Fort nog tot 18 juni dicht om het ingezaaide gras bij de balken te laten groeien. Met de kinderen van de school hebben we rondleidingen gehouden om ze mee te laten denken met de inrichting van het groene fort. Hun enthousiasme was groot.  Een aantal kinderen heeft meegeholpen om de paden naar het balkendeel af te sluiten. Zo kan het ingezaaide gras goed ontkiemen en gaan groeien. De takken die nu bij de ingang van de paden liggen zijn bedoeld als bescherming tegen inloop.

Wilt u als ouder met uw kinderen bespreken waarom we zoveel moeite doen om het groene fort weer helemaal gezond te maken: het gras moet groeien, de wilgentakken in de wadi gaan groeien, struiken bij de bomen moeten aanslaan en het vogelbos moet dichtgroeien.

De volgende stap is de aanleg van een kleuter speelaanleiding. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.

Namens de hoveniers Wijnand Smit en Jolanda Kuijsten en de leerkrachten van basisschool de Wissel, Gerdien Griffioen