Van Carla Verrips
Bij de spoorweg- overgang aan de Kardinaal de Jongweg ligt hostel de Hoek. Hier wonen harddrugs- verslaafden, zowel mannen als vrouwen. De leiding is in handen van het Leger des Heils. Tegen de komst van het hostel was destijds vanuit de buurten, ook vanuit de Ezelsdijk, veel verzet. Wel een ‘vriendelijker’ verzet overigens dan nu soms plaatsvindt tegen de komst van asielzoekers. De gemeente Utrecht had de komst van het hostel dan ook verstandig aangepakt: er werd een Beheergroep opgericht waarin buurtbewoners zitting konden nemen. Deelnemers ondertekenen het zgn Beheerplan. De Beheergroep verzamelt alle klachten rond het hostelgebeuren en ziet er op toe dat er iets mee wordt gedaan. Eind 2016 is het 15 jaar geleden dat het hostel er kwam. En de Beheergroep bestaat ook al zo lang. In 2015 is een nieuwe versie van het Beheerplan ondertekend.
Minder klachten
In het derde kwartaal van 2015 zijn er geen klachten vanuit de omringende buurten gekomen. Wel waren er enkele klachten van de Pioniers, over geluidsoverlast. De samenwerking in de Beheergroep met andere buurten, met de hostelmanager, evenals met de wijkagent en met de gemeentelijk betrokkenen is goed. Wethouder Jongerius is onlangs in het college van B&W afgetreden, zij wordt opgevolgd door Kees Diepeveen.
Momenteel wordt gediscussieerd over de mogelijkheid van gereguleerde medicinale verstrekking van verslavende middelen. Beter nog lijkt in-huis verstrekking. Dan hangen er geen dealers in de buurt rond. Een win-win situatie, waarbij ook de hostelbewoner prettiger, gezonder en veiliger kan leven is de veronderstelling.
Helaas is dit tegen de wet. De burgemeester staat ruimhartig ten opzichte van het nadenken hierover. De wethouder wil eventueel met een gedragen voorstel een verkennend gesprek voeren met het Openbaar Ministerie.
Meer begrip
De Beheergroep komt 2 á 3 keer per jaar bij elkaar. Van nadruk op het verzamelen van klachten treedt een verschuiving op naar meer begrip voor de hostelbewoner en zijn of haar mogelijke deelname aan buurtactiviteiten.
Discussiepunten in de Beheergroep
– Hoe kunnen wij als buurtgenoten onze vooroordelen achter ons laten. De beleving van buurtgenoten is vaak anders dan de feiten aantonen.
– Hoe kunnen wij de hostelbewoners laten realiseren wat zij mogelijk oproepen bij omwonenden: een onverzorgd uiterlijk kan al als overlast worden ervaren.
– Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de hostelbewoner support krijgt van omwonenden en van professionals, zodat zij leren hoe zij zich het beste kunnen gedragen in de samenleving.
– Ook: onbekend maakt onbemind, dus welke gemeenschappelijke activiteiten zouden we kunnen we organiseren. Zo is najaar 2015 er een zeer geslaagde Burendag georganiseerd tussen hostel en tuinvereniging De Pioniers.
Wat kunnen wij als Ezelsdijkers doen?
Bezoeken van een door het hostel georganiseerde burendag. De hostelmanager uitnodigen voor onze jaarvergadering om de lijntjes te verkleinen. In geval van overlast zelf de hostelbewoner aanspreken of de manager contacten. Wellicht samen aan groenonderhoud doen.
Mee blijven doen vanuit de buurt met de Beheergroep. En: meedenken, slimme oplossingen verzinnen.
Wil je meer informatie over het hostel dan kun je contact opnemen met:
Niels Mertens
Locatie Manager Hostel De Hoek/Domus plus
Kögllaan 25 Utrecht
Telefoon: 030 2721218
Mobiel: 06 1019 2829
Email: niels.mertens@legerdesheils.nl
www.legerdesheilsmiddennederland.nl